Новини про Офшори

MLI та BEPS в Україні. Що важливо знати?

Що таке MLI та чому взагалі ці три літери привернули особливу увагу з боку українського бізнесу? MLI або Багатостороння конвенція – документ, який спрямований на виконання заходів, що стосуються угод з оподаткування. Основна мета MLI полягає в упорядкуванні угод які діють про уникнення подвійного оподаткування, без необхідності такими країнами індивідуально їх перепогоджувати у двосторонньому порядку.

Для чого це потрібно? Перш за все, хочемо звернути вашу увагу на те, що велика частина таких угод про уникнення подвійного оподаткування працює ще за принципами 80-90-х рр. А ми пам’ятаємо, що в ті часи офшорні компанії та іноземні банківські рахунки відкривалися лише за 1 день.

Сьогодні ж такі операції відносять до ряду недосконалих, адже шляхом виведення компаніями своїх капіталів за кордон, бізнес з легкістю уникає подвійного оподаткування, а в деяких випадках, взагалі його уникає. І як результат, багато держав втрачають податки та мають пусті бюджети, адже за попередніми даними ОЕСР показники таких сум досягли до $ 230 млрд.

Тому, для боротьби з розмиванням податкової бази та запобіганню виведення капіталу за кордон, ОЕСР розробила і запропонувала план заходів BEPS, який містить в собі 15 простих кроків, спрямованих до прозорості й повної деофшоризації.

В даний документ входить кілька важливих інструментів, це – автоматичний обмін податковою інформацією, правила КІК та контроль КІК, податкова амністія й виключення з надання спеціальних пільг, передбачених угодами про уникнення двостороннього оподаткування.

Тож власне одним із таких заходів, спрямованих на можливість створення багатостороннього інструменту по внесенню будь-яких змін в угоди, що діють про уникнення подвійного оподаткування, і був створений MLI.

Як працює MLI Конвенція?

Після затвердження конвенції, кожна держава в обов’язковому порядку має передати підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування, прийняті документи, а також список договорів, по відношенню яких ця країна планує їх застосовувати, в спеціальний депозитарій, роль якого виконує секретар Організації з Економічного Співробітництва та Розвитку.

Головна особливість MLI Конвенції полягає в тому, що цей документ є прекрасною альтернативою для здійснення перегляду конвенцій в ручному режимі. За допомогою цієї конвенції практично всі міжнародні угоди можуть бути змінені автоматично.

Таким чином, держави, які вже приєдналися до Конвенції про виконання заходів, і які належать до угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування, можуть вносити зміни в усі пункти чинної угоди, або частково їх змінювати, які на початку пропонувалися ОЕСР.

MLI та BEPS вже в Україні

У 2017 році Україна приєдналася до програми ОЕСР в рамках розширеного співробітництва, зобов’язавшись при цьому впровадити у своє внутрішнє законодавство мінімальний стандарт BEPS або План заходів щодо боротьби з розмиванням податкової бази і виведенням прибутку від оподаткування. І як вже вище було сказано, даний документ передбачає ряд змін у двосторонніх договорах про уникнення подвійного оподаткування.

Так ось, основним критерієм MLI є впровадження Тесту основної мети або PPT (Principal Purpose Test). Суть цієї мети полягає в тому, що коли основна мета банківської операції або бізнес-структури є отримання податкових пільг, передбачених в угоді про уникнення подвійного оподаткування, то до такої операції або бізнес-структурі, податкові пільги не повинні застосовуватися.

Якщо дуже просто, тепер кожна операція або бізнес-структура повинна мати реальну економічну й обґрунтовану мету, а не просто мати на меті отримати податкову оптимізацію. Наприклад, компанії, в структурі яких є групи фінансових компаній або холдинги, не зможуть пройти такий Тест, в тому випадку, якщо у таких компаній буде відсутня навіть мінімальна присутність в країні резидентності.

Якщо дуже просто це пояснити, то це компанії у яких відсутній substance або офіс, кваліфікований персонал, іноземні банківські рахунки відкриті в інших юрисдикціях, а рада директорів веде свою роботу й приймає рішення в іншій країні. Всі ці ознаки не дозволять пройти Тест основної мети.

Що означає MLI для України?

В Україні, конвенція MLI набрала юридичної сили наприкінці 2019 року. А це означає, що у двосторонніх угодах про уникнення подвійного оподаткування в юрисдикціях, де вже є такі ж самі угоди і також прийнята дана конвенція або країни які планують її прийняти в майбутньому, розпочне застосовуватися Тест основної мети.

Що стосується України, то з її боку дія Конвенції буде поширюватися на двосторонні угоди більш ніж з 70-ма державами, серед яких є Люксембург, Мальта, Сінгапур, ОАЕ, країни Балтії та інші.

Однак, це не означає, що прийнята в Україні конвенція призведе до автоматичної зміни даних угод, тому що досі є країни, де MLI ще не прийнята. Ну, а якщо відповідати на питання, що означає MLI для України? Можна сказати наступне – Україна активно дотримується рекомендацій ОЕСР, спрямованих на деофшоризацію.

І ми вже змогли це з вами побачити в моменти прийняття Законів України 1210 і 466. Уряд країни дуже чітко визначив свою позицію щодо введення стандартів BEPS. І 2021 рік не стане винятком і ми з вами побачимо ще більше змін в податковому законодавстві.

MLI та BEPS в Україні – чому бізнес виявився в нових реаліях

Наразі український бізнес зіткнувся з новими реаліями, спрямованими на деофшоризацію. Чому українському бізнесу буде зараз складно, а деяким взагалі може бути “боляче”? Річ у тому, що тривалий час, компанії могли безперешкодно вести свою діяльність через відсутність у податкових органів розроблених методів з моніторингу за рухом капіталу податкових резидентів України.

Своєю чергою, податковим резидентам України це дозволило використовувати іноземні банківські рахунки й іноземні компанії у своїй господарській діяльності.

Таким чином, вони могли приховувати свої отримані доходи, і природно, оптимізувати своє податкове навантаження за умови попередньо правильно вибудуваної структури компанії. Ну і, мабуть, найголовніше, подібна діяльність велася з урахуванням дотримання високої конфіденційності або в обхід встановлених валютних обмежень.

А ось тепер на секунду просто уявіть, радість податкової служби від отриманої повної інформації щодо відкритих іноземних банківських рахунків, іноземних компаній і всієї інформації про кінцевих бенефіціарів та директорів. Навряд чи такий бонус залишиться непоміченим з боку податківців.

І дійсно, залишитися непоміченим не вийде, запевняємо, податкова служба обов’язково пригадає всі податкові зобов’язання, які пройшли повз державний бюджет. Закон 1210 вже прийнятий і бізнес вже почав наводити порядок у своїх структурах, тому ігри з державою – дуже небезпечні.

Ну, а кінцеву крапку в процесі прозорості поставить CRS автоматичний обмін податковою інформацією, який відкриє ще більший доступ до відкритих іноземних банківських рахунків та їх залишкам. Очікується, що вже з 01 січня 2021 року система CRS розпочне активно працювати в Україні.

Що варто вже зараз враховувати українцям при веденні бізнесу?

Перш за все, як банально б це не прозвучало, українському бізнесу все ж таки доведеться прийняти той факт, що весь світ рухається в бік прозорості. І Україна не стала винятком, деофшоризація її так само торкнулася. Що слід тепер робити? Ну, по-перше, переглянути податкову структуру своєї компанії.

Не варто йти швидким і легким шляхом, ми радимо вести свою діяльність не тільки з урахуванням вже діючих змін, але і тих, які очікуються в майбутньому, наприклад, посилення вимог до КІК та контролерів, ну, і звичайно, ж CRS.

Якщо ви бажаєте детальніше розібрати питання по КІК або зрозуміти, як вплине MLI та BEPS конкретно на ваш бізнес, зв’яжіться з нами за адресою: info@offshore-pro.info. Наші експерти допоможуть налагодити вашу бізнес-діяльність з урахуванням всіх внутрішніх та міжнародних податкових й законодавчих норм.

IntwealthUkraine

Recent Posts

Як зареєструвати компанію на Невісі – Nevis IBC, Nevis LLC

В статті представлена інструкція з реєстрації компанії на Невісі та відкриття банківського рахунку у банку…

3 роки ago

Як уникнути закриття іноземного банківського рахунку?

В цій статті прописані основні причини закриття рахунків в іноземних банках, а також представлені рекомендації…

3 роки ago

В якій країні простіше дистанційно відкрити рахунок громадянину України?

У статті представлено перелік офшорних та європейських юрисдикцій, в яких українцям найпростіше виконати відкриття особового…

3 роки ago

Робота з європейськими банками 2021: чи є перспективи для українських компаній?

У статті описані умови роботи європейських банків з нерезидентами, а також проблеми та перспективи співробітництва…

3 роки ago

Відкриття рахунку для бізнесу у сфері криптовалют, Forex та інших high-risk напрямків

З якими проблемами стикаються компанії в криптовалютній сфері, форекс та інших високоризикованих напрямків бізнесу при…

3 роки ago

Чи може громадянин України відкрити рахунок у закордонному банку?

Як українцю відкрити рахунок в європейському або офшорному банку, який тип іноземного банківського рахунку слід…

3 роки ago