Іноземні банківські рахунки

Робота з європейськими банками 2021: чи є перспективи для українських компаній?

Вимоги закордонних банків до профілю бажаного клієнта, постійно змінюються. Фактично, банки Європи використовують абсолютно нові правила, яких ще не було 3-4 роки тому. Сьогодні важко знайти банк, який відкриє рахунок без зайвих питань, перевірок або документальних підтверджень. Як працює банківська система Євросоюзу? З чого краще почати співпрацю з європейським банком? та Чи є перспективи в роботі з банками ЄС для українських компаній у 2021 році?

Що відбувається з банками Європи?

Прозорість банківського та фінансового нагляду, займає перше місце на денному порядку міжнародних фінансових інститутів. Тож для збільшення контролю були впроваджені нові правила KYC та AML, а трохи пізніше, був доданий єдиний стандарт звітності CRS.

Це дозволило закордонним банкам, посилити вимоги стосовно іноземних клієнтів, а також підвищити рівень прозорості в роботі з ними. Під прозорістю варто розуміти:

  • наявність даних про кінцевого вигодоодержувача, розпорядника по банківському рахунку
  • природу походження корпоративних та особистих активів
  • характер, тип діяльності підприємства
  • можливість вивчення партнерської мережі компанії
  • характер валютних платежів, їх обсяги, періодичність
  • наявність підтверджувальних документів по валютних транзакціях

Тож, банки Європи хочуть бачити максимальну прозорість та відкритість від потенційного клієнта. Без цього відкрити європейський банківський рахунок, не вийде.

Нові тренди європейських банків в обслуговуванні українських компаній

Зміни законодавчих вимог та курс на деофшоризацію, заклали міцний фундамент в роботі банківських та небанківських установ Європейського Союзу. Тож українцям, доведеться прийняти нові тренди з банківського обслуговування. Ось кілька принципів, які важливо врахувати при виборі юрисдикції.

Наявність SubstanceДозволяє визначити місце управління бізнесом. В якості підтвердження економічної присутності радимо орендувати приміщення, найняти персонал. Substance повинен бути підтверджений документально – договір оренди, перелік співробітників, сплата податків, договори з партнерами
Легальні доходиДовідки, звіти, договори купівлі-продажу – все це можна використати в якості підтвердження законного походження джерела капіталів. Для розуміння того, що фізична особа або компанія повністю виконує податкові зобов’язання, буде потрібно надати банку податкові декларації, фінансові та бухгалтерські звіти
Офшорні компанії Європейські банки поступово відмовляються від співпраці з офшорними компаніями. Уважно обирайте юрисдикцію для реєстрації бізнесу.
Ясність клієнтаБанки ЄС очікують побачити від українця зрозумілий бізнес, прозору корпоративну структуру, зрозумілий характер грошових потоків. Особлива увага приділяється особистій інформації власників бізнесу, включаючи перевірку репутації в соціальних мережах, ЗМІ
ВалютаРяд складнощів в роботі банківського сектора приносить посилення комплаєнс-процедур щодо кореспондентських банків по платежах у доларах США. Наразі ситуація з доларовими платежами, погіршилася. Ряд банків ЄС, зокрема банки Латвії, не використовують прямі коррахунки в доларах США. Щоб провести такий платіж, необхідно залучити кілька кореспондентських банків, з обов’язковим наданням підтверджуючих документів

Стосовно невеличких стартапів, в них дуже низькі шанси на співпрацю з європейськими банками, оскільки вони не можуть підтвердити наявність партнерів та необхідний досвід ведення діяльності. Для компаній high-risk, шанси на відкриття європейського рахунку, також зводяться до мінімуму.

Найкращим профілем потенційного клієнта для банків ЄС є компанії, пов’язані з:

  • IT-напрямком
  • міжнародною торгівлею
  • логістичними та транспортними послугами

Щоб врахувати всі нюанси та вимоги зарубіжних банківських установ, радимо замовити послугу Pre approval, яка допоможе мінімізувати ризики пов’язані із втратою часу та відмовою у співпраці.

Чому європейські банки блокують рахунки українців?

З введенням нових правил та вимог у роботі зарубіжних банків, багато заможних українців, зіткнулися з питанням обґрунтування економічної присутності в країні реєстрації банківського рахунку. Бажання дізнатися все про свого клієнта пояснюється просто, іноземному банку економічно не вигідно тримати в своєму портфелі потенційно проблемного клієнта.

Співпраця з таким клієнтом або компанією, загрожує закордонному банку високим штрафом або вилученням ліцензії на проведення фінансової діяльності. Тому ряд фінансових установ запитує від клієнтів нерезидентів документи, що підтверджують:

  • економічну присутність на території ЄС
  • декларування активів
  • законність валютних транзакцій (партнерські угоди, договори, контракти, інвойси)

У разі невиконання клієнтом законодавчих вимог тієї юрисдикції, де банківський рахунок відкритий або де такий рахунок планується відкриватися, банк може заблокувати рахунок або попросити клієнта вивести активи, а потім закрити такий рахунок.

З юридичного боку, фінансова установа не може самостійно накласти обмеження на використання грошових коштів по рахунку, для цього необхідне рішення суду або розпорядження інших уповноважених органів.

Але, на практиці, якщо природа і характер грошових коштів фізичної особи / компанії незрозуміла для банку, комплаєнс-управління починає ретельно вивчати таку транзакцію, запитувати необхідні документи, вести довге листування. Іноді цей процес може тривати протягом 2-3 місяців.

Європейська прозорість вже майже в Україні

На сьогодні в Україні вже діють на законодавчому рівні ряд правил BEPS, політик та норм, що спрямовані на боротьбу з відмиванням грошей та ухиленням від сплати податків.

Закон 1210 про КІК – це був перший крок для України на шляху до прозорості. Наступним буде – приєднання до єдиного стандарту автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією CRS. А це означає, що найближчим часом, податкові органи України дізнаються всю необхідну інформацію стосовно розміру активів, що зберігаються за кордоном.

Подбайте заздалегідь про дотримання всіх законодавчих та податкових вимог. Це допоможе виключити помилки, штрафи та непорозуміння з податковими органами.
Якщо ви бажаєте дізнатися більш корисної інформації, заплануйте безкоштовну консультацію або надішліть запит за адресою: info@offshore-pro.info прямо зараз, і ми допоможемо знайти європейський банк, якому буде цікавий саме ваш бізнес!

IntwealthUkraine

Recent Posts

Як зареєструвати компанію на Невісі – Nevis IBC, Nevis LLC

В статті представлена інструкція з реєстрації компанії на Невісі та відкриття банківського рахунку у банку…

3 роки ago

Як уникнути закриття іноземного банківського рахунку?

В цій статті прописані основні причини закриття рахунків в іноземних банках, а також представлені рекомендації…

3 роки ago

В якій країні простіше дистанційно відкрити рахунок громадянину України?

У статті представлено перелік офшорних та європейських юрисдикцій, в яких українцям найпростіше виконати відкриття особового…

3 роки ago

Відкриття рахунку для бізнесу у сфері криптовалют, Forex та інших high-risk напрямків

З якими проблемами стикаються компанії в криптовалютній сфері, форекс та інших високоризикованих напрямків бізнесу при…

3 роки ago

Чи може громадянин України відкрити рахунок у закордонному банку?

Як українцю відкрити рахунок в європейському або офшорному банку, який тип іноземного банківського рахунку слід…

3 роки ago

Як використати можливості офшорної компанії в Україні?

Реєстрація офшорної компанії, кому варто використовувати офшорну компанію, як виконати підбір офшорної компанії та відкрити…

3 роки ago