Іноземні банківські рахунки

Комплаєнс-контроль: як закордонні банки перевіряють українські компанії

Більшість банків відрізняються один від одного своєю внутрішньою політикою, продуктами та підходами до роботи, проте, у них є один загальний критерій – процедури комплаєнс. Комплаєнс або відповідність – означає відповідати будь-якої орієнтації, правилам або політиці.

Таким чином, комплаєнс всіх фінансових установ, в тому числі й закордонних банків означає дотримання норм, законів і керівних принципів, як внутрішніх, так і зовнішніх. І перш ніж відкрити рахунок в іноземному банку, вам потрібно буде пройти комплаєнс контроль.

І нижче ми розповімо, як влаштована робота комплаєнс відділу у закордонних банках. А також розберемо які можуть виникнути ризики в процесі перевірок для компаній з України та з країн СНД.

Яку роль та функцію виконує комплаєнс відділ в закордонному банку?

Основна роль комплаєнс відділу в іноземних банківських та фінансових установах полягає в запобіганні відмиванню грошей, ухиленню від сплати податків або дій, які не відповідають етичним та політичним нормам банку, і є підозрілими або незаконними.

Тож основні функції цього управління полягають у запобіганні та виявленні будь-яких відхилень, незаконних дій та невідповідності в діяльності компанії або окремої особи.

Чим займається комплаєнс відділ в іноземному банку?

Мабуть, тут можна виділити кілька особливо важливих критеріїв:

  • розробляє правила, згідно з якими виконуються процедури ідентифікації існуючих та потенційних клієнтів
  • контролює всі транзакції, з урахуванням міжнародних норм про відмивання грошей
  • перевіряє потенційних клієнтів банку, включаючи їх економічну діяльність, законність джерела походження коштів та їх капіталу
  • перевіряє існуючих клієнтів, на відповідність наданих документів і термінів їх придатності, і відповідність всіх транзакцій із заявленою бізнес-діяльністю компанії на всьому протязі існування рахунку.

Основне завдання такої перевірки – знайти та запобігти ризикам, які здатні завдати шкоди банку та його системі в цілому. Банк бажає бачити в особі своїх клієнтів тільки надійних та прозорих.

Як працює комплаєнс відділ закордонного банку?

У момент, коли ви вирішите відкрити рахунок в іноземному банку, вам запропонують заповнити затверджену банком форму заяви на встановлення ділових відносин або анкету-опитувальник. Ця інформація дозволить менеджерам банку отримати уявлення і початкову інформацію стосовно клієнта. Наприклад, завдяки цим даним комплаєнс-офіцер:

  • здійснить перевірку на приналежність клієнта до групи високого ризику;
  • вивчить доступну інформацію про нього в соціальних мережах і мережі Інтернет. Якщо відкривається рахунок на компанію, то перевіряється така ж інформація по компанії і всім відомим пов’язаним фізичним особам із нею
  • якщо у клієнта є корпоративний сайт, він також буде вивчений на предмет відповідності зазначеної діяльності в заповненому опитувальнику банку і представленої інформації на офіційному сайті компанії.

У процесі підготовки до відкриття рахунку, а також проходження перевірки, комплаєнс офіцеру, необхідно буде переконатися що вся інформація як в банківській формі, так і на сайті компанії, відповідає на 100%. В іншому випадку банк може відмовити у співпраці. 

На практиці буває ще й так, що занадто заплутані внутрішні процедури іноземного банку, можуть призвести до відмови відкриття рахунку відповідної компанії через певні бюрократичні процедури.

Тому перш ніж відкрити рахунок в іноземному банку, скористайтеся нашою безкоштовною консультацією та професійною підтримкою: info@offshore-pro.info.

Як закордонні банки перевіряють клієнтів з України та з країн СНД?

Комплаєнс перевірка – важливий етап в процесі відкриття рахунку в іноземному банку. І треба зазначити, що компанії та фізичні особи з країн СНД дуже ретельно й скрупульозно перевіряються. І найчастіше вони стикаються з такими проблемами, як:

  • додатковий запит різних особистих або корпоративних документів, довідки, виписки, рекомендації, тощо;
  • відмова у відкритті рахунку.

У процесі виникнення додаткових питань з боку менеджерів банку, можлива додаткова або повторна перевірка компанії або фізичної особи. Тому, ми радимо поставитися до проходження внутрішньої комплаєнс перевірки, максимально серйозно.

Радимо враховувати ще й той факт, що сам департамент комплаєнсу знаходиться в іншій країні та вся перевірка виконується дистанційно, тому не варто розраховувати на особисту зустріч та на наше звичне “та, на місці домовимося”.

Якщо ви вже відкрили рахунок в іноземному банку ви також можете бути перевірені співробітниками установи, особливо, якщо ваша діяльність та транзакції викликали підозру.

Приводом для повторної перевірки може бути наступ терміну наступної перевірки, посилення внутрішньої політики та міжнародних вимог, і навіть зміна керівництва банку, а також підозріла операція по рахунку.

Як відкрити рахунок в іноземному банку дистанційно?

Для того, щоб відкрити рахунок в іноземному банку онлайн, надішліть нам короткий запит за адресою: info@offshore-pro.info. Наші експерти підберуть необхідний банк, юрисдикцію, а також допоможуть підготуватися до процесу проходження комплаєнс перевірки. 

Працюючи над кейсом компанії або фізичної особи ми:

  • аналізуємо профіль клієнта, рівень його ризику для банку і можливі причини для проходження відповідної перевірки
  • ретельно вивчаємо всі надані документи на фізичну особу та компанію, перевіряємо їх на відповідність актуальності дат
  • формуємо пакет документів, і в разі потреби запитуємо відсутні або додаткові документи
  • допомагаємо підготуватися до майбутнього інтерв’ю з комплаєнс офіцерами
  • представляємо ваші інтереси в банку або іншій фінансовій установі.

Чому варто звернутися саме до нас по допомогу? Наша місія полягає в тому, щоб побудувати довгострокові й довірчі відносини, а також закласти фундамент з конкретними діями по диверсифікації ваших активів.

Для того, щоб пройти перевірку комплаєнс і відкрити рахунок в іноземному банку онлайн, зв’яжіться з нами за адресою: info@offshore-pro.info.  

Ми представимо вас персональному менеджеру який допоможе віднайти найкращу для вас установу та буде супроводжувати вас протягом усього процесу до відкриття рахунку.

IntwealthUkraine

Recent Posts

Як зареєструвати компанію на Невісі – Nevis IBC, Nevis LLC

В статті представлена інструкція з реєстрації компанії на Невісі та відкриття банківського рахунку у банку…

3 роки ago

Як уникнути закриття іноземного банківського рахунку?

В цій статті прописані основні причини закриття рахунків в іноземних банках, а також представлені рекомендації…

3 роки ago

В якій країні простіше дистанційно відкрити рахунок громадянину України?

У статті представлено перелік офшорних та європейських юрисдикцій, в яких українцям найпростіше виконати відкриття особового…

3 роки ago

Робота з європейськими банками 2021: чи є перспективи для українських компаній?

У статті описані умови роботи європейських банків з нерезидентами, а також проблеми та перспективи співробітництва…

3 роки ago

Відкриття рахунку для бізнесу у сфері криптовалют, Forex та інших high-risk напрямків

З якими проблемами стикаються компанії в криптовалютній сфері, форекс та інших високоризикованих напрямків бізнесу при…

3 роки ago

Чи може громадянин України відкрити рахунок у закордонному банку?

Як українцю відкрити рахунок в європейському або офшорному банку, який тип іноземного банківського рахунку слід…

3 роки ago